När man hör ordet byggprojekt är det inte ovanligt att associera detta med renoveringar, t.ex. i det egna hemmet. Ett byggprojekt kan dock vara mer än så. Allt som inkluderar ett bygge av något slag kan hamna inom kategorin. Här har vi dock valt att fokusera på just renoveringar och alla de kostnader som kan tänkas dyka upp under projektets gång. Naturligtvis är kostnaderna bara en fingervisning och ett sätt för dig att få lite koll på vad som kommer att kosta, varför det kommer att kosta och hur mycket du kommer behöva ha i budget.

Anlita hantverkare för hela eller delar av projektet

Det är inte ovanligt att man väljer att anlita en hantverkare för större eller mindre delar av byggprojektet. Det kan vara så att man vill göra majoriteten av momenten själv, men behöver professionell hjälp när det kommer till el eller VVS. Andra vill använda sig av en hantverkare redan från grunden och vad du väljer kommer naturligtvis påverka kostnaden väldigt mycket. Din standard har också betydelse.

Väljer du enkla lösningar när det kommer till inredning och material så kommer kostnaderna bli lägre än om du vill ha mer exklusiva alternativ. Det är inte ovanligt att kostnaderna för en totalrenovering av t.ex. kök/badrum ligger någonstans mellan 5000-10.000 per kvm för det enklare alternativet och mellan 10.000-20.000 kr per kvm för mer lyx.

Finansiera ditt projekt

Även om storleken på utgifterna och kostnaderna är väldigt individuella, så kommer din renovering eller ditt bygge att kosta pengar. En hel del pengar. För att du ska kunna ha råd att dra igång ditt projekt kommer du alltså att behöva finansiera det. Många människor väljer att finansiera bygget med hjälp av ett lån och det finns flera olika låneformer att välja mellan. Att låna pengar till ditt nya byggprojekt är en bekväm och enkel lösning för att snabbt kunna sätta igång, men glöm inte bort att jämföra lånen innan du väljer aktör. Populära aktörer med bra ränta hittar du enkelt på nätet. Ett exempel på en sådan aktör är Sambla, där du dessutom får svar direkt.

Olika typer av kostnader

Det finns ett flertal olika moment som man kommer att behöva ta sig igenom vid en renovering eller ett bygge. Alla har de sina egna kostnader.

  • Materialkostnader – Kanske är det här den största kostnaden. Du behöver köpa in materialet du behöver för ditt projekt.
  • Kostnader för att hyra eller köpa verktyg – Om du hyr verktyg, istället för att köpa, så kan du spara in en hel del. Nya verktyg är dyra och används sällan mer än en gång.
  • Anlita hantverkare – Behöver du ta in en hantverkare för hela eller delar av ditt bygge? Kom ihåg att du kan sänka den totala kostnader för hantverkaren genom att använda dig av ROT-avdraget.
  • Kostnader för inredning – När ditt bygge är klart kommer du antagligen att vilja förse utrymmet med ny inredning. Vilken utgift detta kommer medföra beror på vilken standard du vill ha och om du köper nytt eller begagnat.

Jämför innan du väljer

Att jämföra priserna innan man bestämmer sig är det bästa sättet att hålla nere kostnaderna så mycket som möjligt. Här gäller det inte bara att jämföra offerter från olika byggfirmor och hantverkare (även om detta i sig är väldigt viktigt). Det handlar även om att jämföra kostnader för material, verktyg eller inredning. Visst kan det vara lite tidskrävande att jämföra varje liten del av renoveringen, men i slutändan kommer du att ha mer pengar över i plånboken och ett precis lika snyggt resultat.