Funderar du på att bygga dig en uteplats, trädäck eller en altan? Det finns flera sätt att gå till väga, beroende på hur stor platsen ska vara och om du bygger helt själv eller anlitar någon kan få kostnaderna att variera.

Innan du börjar bygga din uteplats finns det en hel del du måste tänka på. Det allra viktigaste är hur stor altanen ska vara och hur den ska se ut. Du måste göra tydliga planer, planerna ska helst vara en korsning på det du önskar med vad som är möjligt. Det finns en risk att den typen av uteplats du önskar inte passar på det området du ska bygga. Den andra punkten är kostnader, försök räkna ut på ett ungefär vad det kommer kosta att bygga altan. Lägg till en liten extra summa eftersom du kan stöta på oförväntade utgifter. Ibland kan du till och med behöva låna pengar. Genom att gå in på till exempel https://lendify.se/ kan du hitta det lånet som passar dig. Det allra bästa tipset är att du gör noga research, både på hur själva bygget ska gå till, kostnaderna och vilket material som är bäst.

Saker att tänka på när du ska bygga en uteplats

1. Planering – Som nämnt ovan är planeringen ett av de viktigaste stegen. Rita upp hur du vill att platsen ska se ut. Glöm inte att skriva vilka mått alla delar av konstruktionen ska ha. När du planerar bör du också räkna ut hur mycket material du behöver samt vilken typ av material. Det kan också vara bra om du skaffar de verktyg som du behövs ifall du inte redan äger dessa.

2. Förbered platsen – Beroende på var du ska placera din uteplats kan du behöva förbereda marken. Genom att till exempel ta bort allt gräs, sätta upp markeringar med snören. Det hjälper dig skapa en bild på hur stor platsen ska vara. Om du skall bygga vid sidan av huset är det viktigt att den får den perfekta storleken. En uteplats som är för stor kan få huset att se mindre ut medan en liten uteplats kan bli för trång. Det rekommenderas att du testar dig fram om storleken, gärna i samband med planeringen.

3. Bygglov – Innan du kan börja bygga måste du ta reda på ifall det krävs ett bygglov. Det kan variera beroende på var du bor och hur du vill bygga uteplatsen. Det är din kommuns byggnadsnämnd som avgör ifall uteplatsen du önskar bygga kräver ett bygglov eller inte.

4. Inredning – I samband med planeringen kan du också tänka på vad du vill använda för möbler på din uteplats. Det finns flera fantastiska idéer på hur du kan inreda platsen på bästa sätt. Ta uteplatsens storlek i åtanke när du väljer möbler. Det är inte säkert att allt kommer att rymmas. Speciellt om du vill bygga en plats där du kan grilla tillsammans med alla dina nära och kära. Det bästa är att du väntar med att köpa utemöblerna tills uteplatsen är färdigbyggd.

Färdigställandet och invigningen

Det inte minst viktiga i hela processen med att bygga en uteplats är såklart finishen – När man är färdig så vill man få till de sista detaljerna som gör att det blir sådär riktigt härligt och fint på uteplatsen. Ett tips kan vara att köpa en häftig och fin växt eller blomma att ställa dig för att göra att det ser fräscht och fint ut. Vid själva invigningen har vi även sätt de som dragit till med storslagna planer, till exempel kan du beställa hem en flamingotårta och ställa fram den när uteplatsen ska invigas och du kanske vill bjuda in vänner och bekanta, eller bara för de som har varit med och byggt? Det är helt klart värt att på något sätt uppmärksamma allt slit som har lagts ner när man har byggt sin egna uteplats, oavsett om det är en flamingotårta eller om det är en häftig växt som kanske är lite mer långsiktigt.

Det viktiga är att du väljer något som passar dig bra!